- Microbiologische analyse
- Meetprogramma’s waterkwaliteit
- Chemische analyse
Op een drink- en warmtapwaterinstallatie zijn verschillende wetten en regelingen van toepassing. Denk aan de Drinkwaterwet en het Drinkwaterbesluit. In de laatste wordt nadere uitwerking gegeven van een aantal bepalingen uit de Drinkwaterwet. De Drinkwaterwet, het Drinkwaterbesluit en andere regelingen hangen nauw met elkaar samen.
De Drinkwaterwet gaat over de drinkwaterkwaliteit in Nederland. In de wet zijn kwaliteitseisen vastgelegd, onder meer over die hoeveelheid stoffen en organismen die maximaal in het water mag voorkomen. De wetgeving is relevant voor drinkwaterbedrijven, maar ook voor installateurs die volgens de wet alleen goedgekeurde producten mogen gebruiken.
In het Drinkwaterbesluit wordt nadere uitwerking gegeven aan een aantal bepalingen uit de Drinkwaterwet. Er is onder meer vastgelegd hoeveel stoffen en organismen maximaal in het drinkwater mogen voorkomen. Drinkwaterbedrijven moeten controleren of de kwaliteit van het geleverde drinkwater voldoet aan de kwaliteitsnormen uit het Drinkwaterbesluit. Het besluit is vanaf 1 juli 2011 van kracht en vervangt het voormalige Waterleidingbesluit. Bekijk het besluit (Overheid.nl)
In het Drinkwaterbesluit wordt ook verwezen naar de Drinkwaterregeling. Dit is een ministeriële regeling die gaat over uitvoeringstechnische onderwerpen binnen drinkwaterveiligheid. De regeling gaat specifiek in op een aantal onderwerpen met betrekken tot drinkwater, warm tapwater en huishoudwater en bevat bijvoorbeeld richtlijnen voor monstername, meetfrequenties en analysemethoden.
In 2000 is de Kaderrichtlijn Water van kracht gegaan met als doel de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater in Europa te waarborgen met onder meer chemische en ecologische doelstellingen. De invoering van de Kaderrichtlijn Water heeft invloed op de bescherming en beschikbaarheid van drinkwaterbronnen.
NEN 1006 is al jaren aangewezen in het Bouwbesluit en wordt gezien als de richtlijn voor veilige en gezonde leidingwaterinstallaties. De norm bevat algemene voorschriften voor waterinstallaties. In Nederland moeten drinkwaterinstallaties voldoen aan deze norm. De NEN 1006 bevat essentiële richtlijnen voor het ontwerpen, aanleggen en beheren van leidingwaterinstallaties.
Als eigenaar van een drinkwaterbedrijf moet u zich houden aan regels met betrekking tot het afsluiten van kleinverbruikers van drinkwater. Met de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van drinkwater is bepaald dat de levering van drinkwater aan een kleinverbruiker, voor wie de afsluiting ernstige gezondheidsrisico’s tot gevolg kan hebben, niet zomaar mag worden beëindigd wegens wanbetaling.
Deze regeling is gericht op het voorkomen van legionellabesmettingen en bevat verschillende bepalingen die een eigenaar van een drinkwaterbedrijf of collectieve watervoorziening moet opvolgen. De eigenaar van een collectieve watervoorziening of collectief leidingnet moet volgens de regeling onder meer een legionella-risicoanalyse uitvoeren en periodieke controle. Bekijk de regeling. (Overheid.nl)
Voor productie en transport van drinkwater worden verschillende materialen gebruikt, zoals leidingen, filters en opslagtanks. Inname van stoffen die vrijkomen uit deze materialen of producten kunnen mogelijk een nadelig effect hebben op de kwaliteit van het drinkwater. Alle toegepaste chemicaliën en materialen moeten daarom voldoen aan de eisen die zijn gesteld in de Drinkwaterwet, het Drinkwaterbesluit en de Regeling materialen en chemicaliën drink- en warm tapwatervoorziening.
In de Regeling monitoring kaderrichtlijn water worden eisen gesteld aan de kwaliteit van de oppervlaktewater- en grondwaterlichamen in Nederland. Deze eisen komen onder andere voort uit de Kaderrichtlijn Water (KRW). Wanneer de kwaliteit van het water voldoet aan de eisen, dan bevindt het zich zogenoemd in goede toestand.
De Waterwerkbladen zijn een praktijk-uitwerking van de verschillende artikelen in de NEN 1006 Algemene voorschriften voor leidingwaterinstallatie. Om tot een goede harmonisatie in de uitvoering van de leidingwaterinstallatie te komen, wordt in de Werkbladen een nadere uitwerking gegeven van hetgeen in de norm in algemene zin wordt gesteld. In de Werkbladen zijn zowel bepalingen als richtlijnen opgenomen.
Wij staan klaar om uw vragen te beantwoorden en informeren u graag over onze dienstverlening.